Påske på en Ø

Del blogindlægget

Hvis jeg tænker på at sammenligne den tyske og den danske påske så har jeg meget svært ved det. Selvom jeg kommer fra det danske mindretal i Tyskland og dermed ved en del om både den danske og den tyske påske,har jeg hverken fejret den ene eller den anden.

Det skyldes at jeg også har en tredje oprindelse: den at en del af mine forfædre kommer fra øen Amrum i den tyske nordsø.

Så da jeg var lille,holdt jeg påske næsten hver eneste gang på øen med min familie og venner.

Vi ledte efter påskeæg og påskeslik,som min mor skjulte midt om natten i haven bagved huset,farvede og pyntede æg og spiste dem til aftensmad med kartoffelmos og sennepsovs,efter vi spillede et spil,som man kalder for “Eierrollen” (at trille æg),med dem.

Spillet går ud på at man bygger en vild,sej trillebane med tunneler,ramper og skarpe kurver for æggene i øens sandklitter,hvor man sender nogle af dem afsted samtidig,således at de kan støde imod hinanden og brække i stykker. Personen med ægget der holder længst vinder spillet.

At trille dem ned ad klitten er sjovt,at vinde spillet er endnu sjovere,men at bygge bane,få beskidte hænder og blå tæer pga. kulden er det mest sjove som man kan gøre med æg til påske.

Denne tradition min familie har er meget særlig,selvom spillet kommer fra øen kender de fleste øboerne ikke spillet og når man kommer tilbage til fastlandet,så er chancen for at møde nogle der engang har hørt om spillet endnu ringere.

For nogle år siden stoppede vi med at tage hen til øen for at holde påske,siden da holder vi påske med familien og påskefrokost som ligeledes er meget sjovt,fordi vi er sammen med familien,og er ikke det det vigtigste til alle familiefester?

Desværre blev traditionen med tiden og alderen mere til et minde og en god historie,men jeg er meget sikker på,at min storebror og jeg en skønne dag vender tilbage til øen med vores børn og selv bliver,med hjælp af “Eierrollen” til børn igen.

Jeg ønsker alle en god påske og håber i holder fast i jeres gode og særlige traditioner.