Min kultur er et godt mix match

Del blogindlægget

Mit navn er Aisha og jeg er dansk-pakistaner. Jeg vil i dette blogindlæg i korte træk liste nogle af mine tilvalg i forbindelse med dansk og pakistansk kultur.

Forvirringen var på maksimum da jeg var et barn. Derhjemme levede jeg med pakistanske værdier og tankesæt, og i folkeskolen og ungdomsskolen skulle jeg også forholde mig til den danske kultur. Jeg havde en masse kognitive processer i gang, hvor jeg havde følgende spørgsmål: Hvilken kultur er min kultur? Tilhører jeg dansk eller pakistansk kultur? Hvordan kan jeg bedst være en del af begge kulturer? Jeg gik rundt med disse spørgsmål meget længe og fik ikke et endegyldigt svar, indtil jeg tog det op i fællesskabet.

Jeg italesatte det en dag i en café, hvor jeg var sammen med tre veninder, som også kunne relatere sig til de problematikker som jeg undrede mig over. Det var blandt andet, at jeg ikke synes jeg kan vælge én kultur frem for den anden kultur. Og om det overhovedet var nødvendigt at vælge én kultur til og en anden fra. Gennem diskussionen med dem den aften, kom vi alle sammen tilsammen frem til, at vi tilhører begge kulturer uanset hvad. Jeg tilhører begge kulturer, eftersom jeg er tilhænger af og et produkt af begge kulturer.

Fra den pakistanske kultur tager jeg især med, at jeg er stolt af at være en del af en kultur, hvor familiesammenhold er prioriteret som noget af det højeste. Hvis jeg er ked af det, så ved jeg at jeg til enhver tid, kan tage hjem til mine søskende, forældre, men også kusiner, fætre, onkler osv., og dele mine sorger og frustrationer. Her kan problemet være, at familien bliver indblandet så meget, at de begynder at få ejerskab til dit problem, dvs. at de ikke altid rådgiver dig, men snarere fortæller dig hvad du skal gøre i den givne situation. Det er kun fordi de vil en det bedste, men som dansk-pakistaner kan det godt nogle gange føles som om at de overtager og er bedrevidende.

Jeg er omvendt tilhænger af, at vi i Danmark har tradition for at vi kan tænke højt, udtale det vi vil og argumentere for vores valg. Det er en af de værdier som jeg har taget med mig og den er så dybt forankret i mig og min hverdag, at jeg ikke kan lægge fra mig.

Der er mange andre lignende eksempler der illustrerer, at begge kulturer er en del af mig og jeg er en del af dem.

Fordi jeg er stolt af begge kulturer, så er jeg i dag stolt af at være dansk-pakistaner og lykkelig over at jeg er kommet frem til at jeg ikke behøver at vælge en kultur fremover den anden. Min personlighed et godt mix match!