Mad og Kultur?

Del blogindlægget

Når man taler om kultur,kan det indebære mange forskellige ting. Nogle associerer kultur med musik eller med kunst,men en stor del af et lands kultur er selvfølgelig maden. 

Der er næsten en helt branche,der udspringer af det at spise græsk,kinesisk eller sushi,da det er spændende at prøve mad fra forskellige kulturer. Således kunne det godt tænkes,at i lande som fx. Slovenien går folk ud for at spise dansk. 

Personligt er jeg opvokset med to kulturer: den danske og den tyske. Således blev disse to madkulturer også blandet sammen,selvom jeg er sikker på,at der ikke er en særlig stor forskel på de to madkulturer. Kartofler,brun sovs,kød og grøntsager er faste bestanddele i begge kulturer eller i hvert fald i den hverdagskost,jeg fik hos min tyske Oma og min danske mormor. 

Selvfølgelig er der karakteristiske ting som “Sauerkraut”,“brezeln” “Weisswurst” og “Schnitzel” som andre forbinder med tysk mad,ligesom man forventer,at man som tysker er Weissbierspecialist. Det samme gælder på den danske side,hvor man bl.a. har flæskesteg,wienerbrød og flæskesvær,som man forbinder med dansk mad. 

For mig afspejles det sjove ved disse forventninger i,når man fortæller,at man er født og opvokset i Tyskland,så forventer folk nærmest,at man er vild med den karakteristiske tyske mad og spiser det hele tiden – lidt ligesom nogle går ud fra,at japanere spiser sushi hver dag. 

Dette er selvfølgelig ikke tilfældet. Selvom et land eller en region ofte har sin egen madkultur,betyder det ikke,at hele befolkningen elsker alt der bliver associeret med deres madkultur. 

For mig har mad ikke været afgørende for,hvilken kultur jeg identificerer mig med. Hverken den tyske eller den danske del af familien,gjorde en stor ting ud af,at servere traditionel dansk eller tysk mad,men der blev eksperimenteret med mad og nye opskrifter blev gerne fundet i diverse ugeblade. 

Selvfølgelig har jeg smagt både danske og tyske traditionelle retter,men i min familie var det ikke vigtigt,om den mad vi fik var traditionel dansk eller tysk. Det handlede mere om maden var god og at den blev nydt sammen med familien. Dette medførte også,at jeg aldrig spekulerede meget over,om den mad jeg spiste var traditionel dansk eller tysk,men mere på,at maden var noget der bragte hele familien sammen. Aftensmad i min familie var det tidspunkt på dagen,hvor vi snakkede sammen,lavede interne familie jokes og diskuterede,hvad der skete i vores liv. 

Nu hvor jeg er flyttet hjemmefra,har jeg stadig samme holdning og ser mad som noget der smager bedst,når man spiser sammen –  uanset hvad man spiser om det er “Brezel” eller flæskesteg. 

Posted in Mad