Kamikker og dødstrusler

Del blogindlægget

“Hun er ulækker fordi hun er en grønlænder der prøver på at være dansker…”

Det var en kommentar jeg fik i 2009, da jeg havde fået taget nogle billeder med mit band, hvor jeg var iført et par designer støvler.

Støvlerne var kreeret af den danske designer Peter Jensen og lignede på mange måder de traditionelle grønlandske kamikker, men de havde bare fået en høj hæl på.

Peter Jensen havde i sin efterårs/vinter kollektion 2009,ladet sig inspirere af den grønlandske kultur, men det var støvlerne der fik mest omtale, fordi de både skabte stor forargelse og begejstring blandt grønlændere.

Selv hørte jeg til den gruppe, der var meget begejstret for de såkaldte kamikstøvlerne, da jeg så dem som en moderne fortolkning af nutidens Grønland.

Men de folk der følte sig provokeret, så dem derimod som misbrug af den grønlandske kultur.

De mente, at Peter Jensen havde lavet en dårlig kopi af kamikkerne, også fordi han ikke havde brugt de rigtige materialer, da kollektionen bl.a. ikke indeholdte sælskind.

Eksempelvis var sælskinsbroderierne, som han også havde gengivet, blot tryk på stof.

Desuden mente de, at det var at gå overstregen, at sætte hæle på de traditionelle kamikker.

Nogle valgte derfor at gå i protest imod kollektionen og specielt imod kamikstøvlerne.

Kvinder stod i nationaldragter udenfor det grønlandske selvstyres hovedbygning og argumenterede for, at Peter Jensen skulle trække kollektionen tilbage.

Enkelte følte sig så provokeret, at de sendte dødstrusler til Peter Jensen. Det er okay at protestere hvis der er noget man finder urimeligt, men at sende  dødstrusler er efter min mening at gå over stregen.

Jeg kan dog selv ikke se noget problem i, at man som designer eller som  kunstner generelt lader sig inspirere af andre kulturer. Når folk lader sig inspirere, gør de det som oftest fordi de finder noget de synes er smukt. Man fortolker det man finder smukt og skaber noget nyt, sådan har det altid været og sådan vil det altid være.

Jeg mener ikke, at det at få inspiration fra en anden kultur er en ødelæggelse af den kultur man lader sig inspirerer af, men at det derimod er en hyldest af det man finder smukt.

Derfor ser jeg “Jytte” kollektion som en positiv ting og Peter Jensen har da også udtalt at han udelukkende har lavet kollektionen for at hylde den grønlandske kultur.

Man skal også huske på, at den grønlandske nationaldragt har udviklet sig meget igennem tiden, og har ladet sig inspirere af den vestlige kultur. Nu skete det omvendte, en mand fra vesten, lod sig inspirere af inuit kulturen.

Men når det er sagt så tror jeg også på, at det største problem i den her sag er, at Peter Jensen er dansker.

Grønland er en tidligere dansk-koloni og derfor kan det virke provokerende for mange grønlændere, at det er en dansker der laver nyfortolkninger af deres kultur, da grønlænderne i mange år har været tvunget til at tage den danske kultur til sig.

Jeg mener derfor heller ikke, at det havde været lige så stort et problem hvis Peter Jensen selv havde været grønlænder, nogle havde måske følt sig provokeret, men jeg tror ikke at det var endt med dødstrusler.

Men Peter Jensen fik som sagt tilsendt dødstrusler og det var noget der virkeligt provokeret mig, da jeg så det som en protest imod det at tænke “ud af boksen”.

Jeg valgte derfor selv at skaffe mig et par støvler, ikke bare for at støtte Peter Jensen, men lige så meget for at støtte retten til at tænke anderledes og skabe noget nyt – efter min mening hører nyfortolkninger også herunder.

Jeg fik taget bandbilleder hvor jeg var iført kamikstøvlerne og satte dem ud på internettet.

Få timer efter, havde den grønlandske avis Sermitsiaq reageret på det og skrevet en mindre artikel om støvlerne, mit band og jeg.

Der kom mange reaktioner på billederne, nogle synes at det var fedt, at jeg gjorde det, mens andre skrev ting som:

“Hun er ulækker fordi hun er en grønlænder der prøver på at være dansker…”

Det var en sætning der i første omgang sårede mig rigtig meget, da jeg altid har haft svært ved,  at finde ud af hvor jeg hører til, med min grønlandske og danske baggrund.

Men med årene er jeg dog blevet klarover, at man ikke kan sætte mig i “bås”,fordi det er de to kulturer, der har gjort mig til den jeg er.

For mig vil det at skulle vælge en nationalitet være som at vælge imellem mine forældre og det er ikke noget der er muligt for mig.

Jeg er ikke en grønlænder der prøver på at være dansker og heller ikke omvendt, for jeg er både dansker og er grønlænder.

Jeg elsker begge mine kulturer og de er begge en stor del af mig.

Så egentlig blev jeg også glad for, at jeg fik den kommentar, da det for alvor gik op for mig at det er min ret at kæmpe for den jeg er og i sidste ende også at give mig selv lov til at føle mig dansk uden at være flov over det, selvom jeg også er grønlandsk.

/ Malu