Hjem er, hvor familien er, eller er det?

Del blogindlægget

I 2012 ”migrerede” jeg til Danmark. Det vil sige, at jeg flyttede fra Rendsborg, i Tyskland, til Aarhus for at læse. Det var mig selv, der traf beslutningen og jeg blev på ingen måde direkte tvunget til at træffe den. Og dog, for i Tyskland kan det være dyrt at læse. Det har været én af mange forskellige grunde til, at jeg tog beslutningen om at tage på eventyr i Aarhus. Der er bare den undtagelse, at jeg egentlig ikke føler, at mit valg om at komme til Århus hører under kategorien ”migration”. Ligeså vel er det svært for mig at tænke det, som at være emigreret fra Tyskland.

Jeg er født og opvokset i Rendsborg, som er en del af det danske mindretal i Sydslesvig. Juridisk set er jeg tysker, da jeg har det tyske statsborgerskab, men det stemmer ikke overens med, hvad jeg føler mig som. Det danske og det tyske har fulgt mig siden børnehaven. Der har eksisteret en god blanding af begge sprog og kulturer, hvilket har gjort, at jeg føler mig hjemme begge steder.

Efter at have gået i en dansk børnehave i Tyskland, gik jeg i dansk folkeskole og fortsatte i et dansk gymnasie. Min akademiske verden har været stærkt præget af det danske, hvilket gjorde, at jeg ikke kunne forestille mig at skulle læse i Tyskland. Samtidig fandt jeg ud af, at mit studie havde en bedre opbygning i Danmark, end det har i Tyskland, så det stod klart, at jeg ville tage til Danmark.

Min mindretalsbaggrund gjorde det nemt for mig at flytte til Danmark. Jeg skulle blot en tur forbi generalkonsulatet i Flensborg og søge om en midlertidig opholdstilladelse, som jeg begrundede med optagelsen på studiet. Herfra begyndte eventyret. En tidlig eftermiddag i september 2012 kørte mine forældre mod Aarhus i en transporter med anhænger, der var fyldt med alle mine ting. På det tidspunkt var der ikke grænsekontrol, så turen til Aarhus gik hurtigt og uden problemer.

På den tyske Wikipedia står begrebet ”migration”, defineret som, at en eller flere personers livscentrum bliver flyttet permanent (https://de.wikipedia.org/wiki/Migration_(Mensch)). Og her studser jeg over ordet permanent. For jeg ved ikke, hvor jeg kommer til at bo. Om det forbliver Danmark, eller bliver Tyskland eller et helt andet sted. Jeg vil heller ikke påstå, at hele mit livscentrum er i Aarhus. Hele min familie bor i og omkring Rendsborg. Mit livscentrum er ligeså meget i Rendsborg, som det er i Aarhus. Kort sagt, bor jeg to steder. Selvom jeg kun har lejlighed i Aarhus, hvor alt mit habengut er, og ikke i Rendsborg, så vil jeg formodentlig også altid føle mig en lille smule hjemme i Rendsborg. Idet, hjem for mig også er, hvor familien er.

Jeg flyttede fra Tyskland til Danmark. Det kaldes for at migrere. Men jeg er ikke migreret. Danmark har altid været en del af mig. Sprog, kultur og traditioner var ikke fremmede og derfor føler jeg ikke, at være migreret.

Jeg ønsker dig en fantastisk dag, hvorend i verdenen du befinder dig henne!