Baggrund for forståelse

Del blogindlægget

Vi kender alle det, at man har vænnet sig til aspekter i livet, som man tror er helt normale. Det kræver dog kun et andet menneskes perspektiv på det, før man bliver overrasket over, hvor interessant og vigtigt det er at være åben omkring sin baggrund.

Det er netop i situationer, hvor man taler om sin blandet kulturbaggrund, der vækker en personlig interesse hos folk, fordi mange har kendskab til en form for blandet kultur og identitet og derved viser en naturlig forståelse for emnet. Dog oplever jeg også, at personer, der ikke  kan relatere til en multikulturel baggrund, er nysgerrige og viser en forståelse, der  skaber en modtagende atmosfære.

Jeg fik uforglemmelige erfaringer ved et kulturmøde med en ven fra Hong-Kong. Hans realitet og identitet blev formet 8800 km væk fra min. Det hindrede ham dog ikke i at vise en naturlig forståelse for, hvordan identitet kan være blandet af to forskellige kulturer, som for mit vedkommende er den danske og tyske kultur. Han kunne nemlig selv relatere til det. Min ven Chau Chi tilhører et mindretal i Hong-Kong, som blev defineret gennem et pas. På den ene side følte han sig som en del af dette mindretal, samtidig med at han på den anden side følte  sig som en del af Kina. Vi følte os derfor overraskende lige, da vi forsøgte at definere vores egen identitet.

Det overraskende er faktisk, at selvom hans naturlige forståelse for en mindretalsbaggrund og en identitet formet af mere end kun én kultur virker speciel, så viser mine andre venner uden sådan en baggrund en lignende forståelse. Mine studiekammerater fra Århus  viser den samme nysgerrighed og forståelse, om de så har kendskab til mindretallet i Danmark eller ej. Det er simpelthen kommunikationen af vores kulturelle baggrunde og forståelse heraf, som  skaber en gensidig bevidsthed. Det er derfor, jeg tit bliver mindet om de samtaler med min ven fra Hong Kong, da jeg netop blev præget af at udveksle erfaringer og indsigt af ens kulturelle baggrund. Selv om Hong Kong geografisk set ligger langt fra min verden, så virkede det ikke fremmed, fordi jeg kunne se den del af verden ud fra min vens øjne med de erfaringer han delte med mig. Det åbnede mine øjne endnu mere op for, hvor lidt der skal til for at vise forståelse for hinanden, og at det ikke er nødvendigt at have den samme baggrund for at vise en åbenhed omkring kulturer, man ikke kender så meget til eller ikke er vant til i sin hverdag.

Selvom vores identiteter er blevet skabt så langt fra hinanden, så var det netop den gensidige forståelse, der formede en kulturel dialog for os. Episoden fik mig til at reflektere over, hvor specielle og normale livsaspekter kan være fra forskellige øjne, og at formidlingen af ens egen og andres baggrund kan være nok til at udvide sin egen kulturelle horisont endnu mere.