1. dec. Det’ sørme – det’ sandt – december.

Del blogindlægget

Den første december er for mig ensbetydende med at nu starter den hyggeligste tid på hele året. Og med til d. 1. dec. hører for mig julemusik. Jeg kommer fra et hjem, der både er præget af det danske og det tyske.

Min gade hedder Ahornweg og ligger i det sydlige Sydslesvig.

1. december er hos mig lig med hygge. Det betyder for mig at man skal til at pynte huset, have sin pakkekalender klar til sine kære og at adventskransen skal være færdig. Hvad der er specifikt dansk og hvad der er særligt tysk, er jeg overhovedet ikke sikker på. Bortset fra sangene.

Det’ sørme – det’ sandt – december.
Den dejligste måned i nissernes land…

Selvom jeg er opvokset i Tyskland, så har jeg også set danske julekalendre. Da mig og mine søskende var børn, så vi blandt andet Jul i Juleland, Bamses julerejse og Nissebanden.

De første par dage i december bruger jeg rigtig meget tid på at pynte min lejlighed i Århus, hvor jeg bor og læser for øjeblikket. Dette gør jeg,for at jeg skal føle, som om jeg var hjemme. Derhjemme hos mig kommer der nemlig nisser og pynter huset.

Selvfølgelig ved jeg godt, at det var min mor og bedstemor, der pyntede vores hus, men vi børn fik altid at vide, at det var nisserne.. Så hvis vi vågnede om morgen den første december, løb vi altid ned af trappen og så var der bare pyntet over det hele.

Jeg husker at en af mine tyske venner på et tidspunkt var på besøg hjemme hos mig omkring den første december og han var total forundret over, at vi derhjemme gik så meget op i at pynte op til jul. Især, fordi vi pyntede med nisser.

Der sad nisser med en gryde i armen i køkkenet. Og i stuen havde vi nogle nisser siddende med julegaver i armen. Det kendte han overhoved ikke til, så det må være meget dansk at gøre. Men jeg husker ligeså vel, at han gik hjem til sin mor og fortalte dette og de fremover prøvede noget lignende.

Siden har min mor så måttet indse, at vi børn rent faktisk var klar over, at det var hende, så derfor har vi lavet om på traditionen. Så nu er det ikke nisserne, der pynter huset længere, men os som familie. Jeg hjælper min mor gerne med opgaven, selvom det er blevet mindre og mindre med tiden, især siden jeg bor i Aarhus. Men juletræet pynter vi stadigvæk i fællesskab som familie. Dog først d. 23. december. – I dag ,d. 1. dec. nøjes jeg med at pynte resten af lejligheden.

Noget der er rigtigt vigtig for mig, mens jeg pynter er at der skal være julemusik. Og det er selvfølgelig på dansk. Fordi sådan har det altid være hjemme hos mig.

Jeg ønsker jer alle sammen en fantastisk første december!